T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADANA / SEYHAN - Seyhan Belediyesi Anaokulu

SOSYAL BECERİ

Sosyal Beceri Nedir?

Okul öncesi dönemde sosyal beceriler; Bireyin, çevresindeki başka bireylerin davranışlarına ve tutumlarına anlam verebilme ve bunlara karşı uygun tepkiler gösterebilme durumudur.

Sosyal beceri bir diğer anlamı ile toplum içinde uygun davranışlar sergileme ve sorumluluklarını yerine getirebilme becerisidir. Sosyal beceriler, bebeklik döneminden itibaren geliştirilmesi gereken önemli bir alanı temsil eder. Bu dönemde çocuklara, etkileşim kurma, duygusal ifade, paylaşma, empati ve çözüm odaklı düşünme gibi beceriler kazandırmak, ileriki yaşamlarında daha sağlıklı ilişkiler kurmalarına katkı sağlar.

Sosyal becerilerin erken dönemde geliştirilmesi, bireylerin duygusal zekalarını güçlendirir ve toplumsal etkileşimlerinde olumlu bir rol oynamalarına yardımcı olur. Bu nedenle, sosyal becerilerin önemi, bireyin yaşamının her aşamasında vurgulanmalıdır.

Okul Öncesi Dönemdeki Çocukların Kazanması Gereken Sosyal Beceriler Nelerdir?

1.Temel Sosyal Beceriler

Dinleme, konuşma, konuşmayı sürdürebilme, soru sorabilme gibi temel becerileri kapsamaktadır.

2.Duyguları Kapsayan Sosyal Beceriler

Öncelikle kendisinin sonra çevresindekilerin duygularını anlama ve duygularını ifade edebilme, aynı zamanda duyguları ile başa çıkabilme becerilerini kapsamaktadır.

3.Okul ile İlgili Sosyal Beceriler

Kurallara uyma, gelişim dönemine uygun sorumluluk alabilme, etkinliği sürdürebilme gibi becerileri kapsamaktadır.

4.İleri Sosyal Beceriler

Hoşgörülü olma, paylaşma, yardım isteyebilme, yardım etme, yönerge alabilme,  yönergeleri uygulama, bekleme ve nezaket sözcükleri kullanabilme gibi ileri sosyal becerileri kapsamaktadır.

Okul Öncesi Dönemdeki Çocuklara Nasıl Sosyal Beceri Kazandırabiliriz?

  • Okul öncesi dönemde sosyal beceriler Küçük yaştan itibaren çocuklarımız ile iletişime geçerken göz teması kurmayı ihmal etmemeliyiz.
  • Özellikle dil gelişimi için de etkili bir yol olan gün içinde neler yaptığımızı çocuklarımız ile konuşmak sosyal beceri kazandırma noktasında etkili bir rol oynayacaktır. Öncelikle ebeveynler kendi günlerinin nasıl geçtiğini, neler yaptıklarını çocuklarına anlatmalı sonrasında anlatmaları için onlara fırsat vermelilerdir. Sorgulayıcı bir tutum sergilememek, onu nelerin mutlu ettiği neler yapmaktan keyif aldığı gibi olumlu sorular sormak doğru olacaktır.
  • Çocuklarımıza iyi birer rol model olmalıyız. Bu onlara öğüt vermekten çok daha etkili olacaktır. Çünkü okul öncesi dönemdeki çocuklar modelleme yolu ile öğrenmektedir. Bu sebeple özür dilemek, teşekkür etmek ve paylaşmak gibi değerleri günlük hayatınızda çocuklarınıza örnek olacak şekilde sergileyebilirsiniz. Dramalar ile oyunlaştırarak çocuklarımıza öğretmek de oldukça etkili olacaktır.
  • Akran ilişkilerinin geliştirilmesi için oyun grupları ve okullar oldukça önemlidir.
  • Çocuklarımızın olumlu davranışları desteklenmelidir. Yaptığı davranışın doğru olduğunu söylemek,tebrik etmek önemlidir.
  • Çocuklarımızı keyif aldıkları aktivitelere yönlendirmek farklı bir ortama girmelerini destekleyecektir. Bu noktada sosyal becerilerinin gelişmesinde de etkin bir rol oynayacaktır.
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.03.2024 - Güncelleme: 05.03.2024 09:25 - Görüntülenme: 145
  Beğen | 14  kişi beğendi

Etiketler :
SOSYAL BECERİLER,