T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADANA / SEYHAN - Seyhan Belediyesi Anaokulu

MAHREMİYET EĞİTİMİ

Mahremiyet eğitimi, çocukluktan itibaren öğrenilmesi gereken, bireylerin kendi ve başkalarının özelinin ve haklarının ne olduğunu bilmesi, bu hakların ve özel alanının sınırlarını belirlemesi ve sosyal çevresinde kendi özel haklarını ve özel alanını savunabilmesi ve koruyabilmesidir. Mahremiyet eğitimi, çocukluktan itibaren ilk olarak anne-baba tarafından verilir. Bu eğitimi doğru bir şekilde vermek için anne-babaların bu konu hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir.

Mahremiyet eğitimi, toplumun değer yargılarıyla karıştırılmamalıdır. “Bu ayıp, şu yasak, bu günah” şeklindeki sözler mahremiyet eğitimi değildir. Mahremiyet eğitimi, bireylerin kendi özel alanlarını ve haklarını iyice kavrayarak çevresine buna göre sınırlar çizebilmesidir. Mahremiyet eğitimi, bireylerin kişiliklerinin, ruh sağlığının ve cinselliklerinin korunabilmesi için oldukça önemlidir.

Mahremiyet Eğitimi Neden Önemlidir?


Mahremiyet eğitimi, özellikle küçük yaşlardaki çocukların kendi özel alanlarını bilmeleri ve yabancı birileri bu alana müdahale etmek istediğinde bu alanı koruyabilmeleri için oldukça önemlidir. Özellikle günümüzde sık sık duyduğumuz çocuklara taciz, tecavüz vakalarının gidişatına dur demek açısından çocuklara mahremiyet eğitimim verilmesi şarttır. Mahrumiyet eğitimi, çocuklarının ruhsal ve cinsel sağlıklarının korunması açısından son derece önem taşımaktadır.

Mahremiyet Eğitimi Çocuklara Kaç Yaşından İtibaren Verilmelidir?
Mahremiyet eğitimi, okul öncesi dönemde 3-6 yaş aralığında verilmelidir. 3 yaşına gelmemiş çocuklarda benlik bilimci yeni gelişmekte olduğu için mahremiyet eğitiminin verilmesi mümkün değildir. 3-6 yaş arasındaki çocuklarda ise benlik ve çevre algısı gelişmiş olacağından mahremiyet eğitimini daha rahat bir şekilde anlayacaklardır.

Mahremiyet eğitimi okul öncesinde mutlaka verilmelidir. Böylece okula başlayarak güvenli ortamından ayrılan çocuk, kendi özelini yabancı bir ortamda koruyabilecektir.

Mahremiyet Eğitimi Verilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Mahremiyet eğitimi, anne-babaların çocuklarına bilgilerini aktarırken dikkat etmesi gereken bir konudur. Anne-babaların mahremiyet eğitimi verirken yapması gerekenlerden bazıları şöyledir;

  • Mahremiyet eğitimi çocuklar endişelendirilmeden verilmelidir. Günlük yaşamın içinde, çocukların rahat oldukları bir ortamda verilmesi çocukların daha sakin olması ve anlamaları için faydalı olacaktır.
  • Mahremiyet eğitimi verilirken ayıp, günah kelimeleri kullanılmamalıdır.
  • Mahrem eğitimi verilirken öncelikle özel(mahrem) alanlarının ne olduğu çocuğa doğru bir şekilde tanımlanmalıdır. Vücudun dudak, bacak, göğüs, popo gibi yerleri mahrem alana girmektedir.
  • Vücudun özel bölgelerinin(cinsel organlar/göğüs) gizlenmesi gerektiği 1,5-2 yaşlarından itibaren çocuğa ara ara hatırlatılarak öğretilebilir.
  • Anne-babaların çocuğa dokunacakları sırada ona nedenini açıklayıp, izin almaları çocukta beden ve özel alan algısının gelişmesini sağlayacaktır.
  • Anne-babalar veya akrabalar, çocukları severken, oyun oynarken mahrem bölgelerle ilgili şaka yapmaktan kaçınmalıdır.
  • Çocukları giydirirken başka bir odaya geçmek mahremiyet algısının oturmasına yardımcı olur. Böylece çocuklar bedenlerini herkesin görmemesi gerektiğini bilirler.
  • Çocuklara ne kadar yakın akraba veya arkadaş olursa olsun, mahrem bölgelere bakmak, dokunmak istemenin yanlış bir davranış olduğunu ve bunu kimsenin yapmaması gerektiği belirtilmelidir. Böyle bir durum başlarına geldiğinde itiraz etmeleri, bedenlerini korumaları, bağırmaları, yardım istemeleri ve kaçmaları gerektiği söylenmelidir.
  • İstismar gibi bir durum söz konusu olduğunda anne-babalarına söylemeleri çocuklara açıkça belirtilmelidir. Bunun utanılacak bir şey olmadığı, kimsenin onu yargılamadığı ve anne-babaların yardım etmesinin normal olduğu söylenmelidir.
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.04.2024 - Güncelleme: 05.04.2024 14:44 - Görüntülenme: 10
Kaynak: https://psikoterapiatolyesi.com.tr/konular/mahremiyetegitimi353
  Beğen | 0  kişi beğendi